15 travnja, 2014

Jednostavan kolač sa sirom i malinama



Obožavam kolače sa sirom. Slatke ili slane. Bilo da je svježi sir, skuta ili mascarpone, zbilja ih volim na sve načine. Moja djeca i muž isto vole kolače sa sirom , a i gledam na to da im je zdravije pojesti domaće pravljeni kolač nego sve one kupljene slatkiše pune konzervansa i tko zna što sve još sadrže.
Uvijek tražim nove recepte , pogotovo jedostavne koji mi ne oduzimaju previše slobodnog vremena. Na ovaj sam kolač slučajno naišla, privukli su me sastojci i izgled. Osobno nisam neki ljubitelj malina ali izabrala sam ih zbog moje Lare i na kraju je ispalo da se zbilja divno uklope u sir. Iako možete slobodno koristiti neko drugo voće, recimo jagode ili borovnice.
Kolač se pojeo u tren oka, što me naravno jako veseli. Zato ću ga drage volje podijeliti sa vama i preporučiti vam ga jer je fin, jednostavan i brz za napraviti.

Biskvit:
- 340g glatkog brašna (prosijanog)
- 300ml jogurta (čvrstog)
- pola vrećice praška za pecivo
- 1 jaje
- 90 g šećera u prahu
Izmiksajte jaje i šećer, dodajte ulje i jogurt te u to prosijano brašno u koje ste dodali prašak za pecivo.
Smijesu prebacite u kalup u koji ste stavili na dno papir za pečenje ili premažite uljem i pobrašnite. Nemojte se začuditi, smjesa ispadne dosta gusta ali to je tako u redu.


Fil od sira:
- 1 žutanjak
- 250 g svježeg sira   (ja kupujem onaj iz Lidla na njemu piše skuta- svježi sir, divan je za kolače i    jako kremast)
- 50 ml mlijeka
- 2-3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 g malina ( u originalnom receptu piše 200g ali meni je to bilo previše)
Sastojke izmješajte (osim voća). I lagano premažite preko sirove smjese za biskvit, možete ako imate koristiti slastičarsku vrećicu i kružno nanjeti fil te u udubine posložiti maline. Ja vrećicu nisam koristila već sam samo žlicom premazala i lagano poredala maline te ih malo pritisnula da upadnu u filu.

Pecite na 180c cca 50min.
Kada se ohladi pospite šećerom u prahu i uživajte!


Recept sam pronašla na blogu What's for desert? Zbilja divan blog gdje možete pronaći pregršt recepata.

14 travnja, 2014

Čokoladni kolač sa lješnjacima i preljevom od višanja



Cheasecake je nestao, a preljeva od višanja je ostalo. Mislila sam kako bih mogla iskoristiti taj ostatak uz neke sastojke koje uvijek čuvam u ormaru.
Ok, uz sav taj preljev od višanja što bi odgovaralo?! Pa naravno čokolada! 
A što savršeno paše uz čokoladu? Pa naravno lješnjaci. 
I tako sam dobila divnu kombinaciju čokolade, lješnjaka i višanja.

Sastojci:
- 50g mliječne čokolade
- 150g čokolade za kuhanje
- 5 bjelanjka
- 5 žumanjak
- 120g šećera
- 2 vanilin šećera
- 150g putra
- pola praška za pecivo
- pola kavene žličice soli
- 1 puding od čokolade
- 100g lješnjaka (mljevenih)


Čokolade i putar rastopite na pari i ostavite sa strane da se hladi.
Istucite snijeg od bjelanjaka sa soli.
Žumanjke miksajte sa šećerom, vanilin šećerom te u njih dodajte ohlađenu čokoladu i snijeg od bjelanjaka.
Dodajte mljevene lješnjake i puding od čokolade, njih izmješajte kuhačom.
Kolač možete peći u kalupu za tortu ili nekom drugačijem ali da nije prevelik, kako kolač nebi izgubio na sočnosti i prepekao se.
Pecite na 170c oko 30min. Prije serviranja ukrasite preljevom od višanja, kakom ili šlagom.


Recept za preljev od višanja pogledajte unutar ovog recepta: Link

03 travnja, 2014

Cheesecake - torta sa sirom


Moj prvi cheesecake napokon. Dugo mi je trebalo da napravim ovu tortu, recept imam već neko vrijeme i sada kada nam je stiglo ovo predivno proljeće odlučila sam ga proslaviti jednom tortom od sira. Napravila sam i umak od višanja koji nije obavezan pošto je prilično jak pa prevladava okusom ali mojoj kćerki je super tako da to ostavljam svakome na izbor.
Tortu je jako jednostavno za napraviti, jedna od onih koju zbilja svatko može ispeći. Neka one malo neiskusnije ne prevari naziv jer vjerujte mi ova tortica je jako ukusna i super jednostavna.

 

Biskvit:

-200g petit beurre keksa
-120g putra
-5 žlica šećera ( može i smeđi)

Kekse sameljite, izmiksajte u sjeckalici ili izmrvite valjkom. U smrvljene kekse dodajte putar sobne temperature narezan na kockice i 3 žlice šećera te polako rukama izmješajte sve sastojke zajedno.
Dno i rubove pleha za torte zaštitite papirom za pečenje. Da bi papir što bolje prijanjao, pleh premažite uljem. Na dno po papiru pospite 2 žlice šećera.
Smjesu od keksa uspite u pleh i poravnajte, nikako ne pretišćite previše. Stavite da se peče u zagrijanoj pećnici na 200c 5 min.

Krema od sira i jaja:

- 500g svježeg sira
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- Sok 1 limuna

Dok vam se biskvit suši napravite kremu. Jednostavno sve sastojke izmiksajte skupa. Pečnicu smanjite na 150c i kremu prelijte po biskvitu te pecite 20min.


Krema od kiselog vrhnja:

Mislim da bi Mileram bio još bolji tako da ću drugi put sigurno isprobati.

-2 kis.vrhnja
-3 žlice šećera
- Vanilin šećer

Kada vam je krema od sira ispećena, lagano ali zbilja lagano žlicom nanesite kremu od vrhnja i stavite ju još 5 min u zagašenu pećnicu.

Tortu obavezno dobro ohladite i po želji dodajte preljev od voća.

Preljev od višanja:

-250g kompota od višanja
-3 žlice šećera
-1 vanilin šećera
-1 žlica gustina

Ako želite, preljev možete napraviti sa 500g višanja pa ga zaledite, i naravno sastojke udvostručite. Višnje sa sokom zagrijte u zdjeli, odvojite 4 žlice soka. Sa ručnim mikserom izmiksajte višnje što više možete te ih takve kroz sitno sito procijedite u drugu zdjelu.
Dodajte gustin otopljen u soku koji ste odvojili (možete dodati i malo vode ako vam fali tekućine). Kuhajte kratko uz miješanje i ohladite.
Preljev dodavajte torti prema ukusu.


25 lipnja, 2013

Zmajpite

Za ove simpatične i jako fine pite nadahnula me je jedna emisija na 24 kitchen. Često pratim taj program i ima divnih emisija o slasticama.
Pošto moj Filip uskoro slavi rođendan , a u vrtiću tete se trude da naša dječica jedu što više voća i povrća i što manje slatkiša, bombona i sl. Sinula mi je ideja da Filipove prijatelje počastimo s nečim zdravim , voćnim ,a simpatičnim i privlačnim za dječje okice.
Ovo pečenje je bilo probno, ipak ne mogu dječici donijeti nešto što nisam isprobala, tako da sam prvo mislila pitice puniti jagodama, međutim kada je trebalo na jagode nisam naišla i i sjetila sam se da ima djece koja su alergična na jagode pa sam se odlučila za višnje i jabuke. Cimet sam izbacila išla sam na što jednostavniji i prirodniji ukus mislim da je tako klincima draže, a vi dodajte cimet slobodno.
Ima se posla s njima ali nedjeljno popodne uz klimu mi uopće nije bilo problem provesti u mojoj kuhinji.

Prvo zamijesite prhko tijesto, od ove količine ja sam taman napravila pitica koliko imam kalupiča 25kom.
I punjenja mi je bilo taman za tu količinu. Ja imam male kalupiče što je super za dječicu ali možete ih raditi i u kalupima za muffine.


 Tijesto: 300 g brašna
             100 g šećera
             150 g putra
             malo soli
             naribane korice limuna



To je inače recept za tijesto od mojih čoko košarica.

Znači sastojke sve skupa povežete dok ne dobijete tijesto. Ako vam se baš ne povezuje možete dodati žličicu kiselog vrhnja ili malo vrhnja za kuhanje ma može i mlijeka tek toliko da vam je lakše ga povezati.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i spremite u frižider. Pustite da odstoji 30-60min tj. dok pripremite voće.


Voćna fila: 1 kompot od višanja
                 1,5 jabuka
                 2 vanilin šećera
                 4-5 žlica šećera
                 2 žlice gustina
                 1 žlićica putra
                 2 žličice limunova soka

Moji kalupi su zbilja maleni pa sam sve morala rezati na sitno, vi izrežite kako vam odgovara odnosno koje veličine pite radite. Izrežete višnje na četiri dijela i u njih dodajte šećer. Jabuke ogulitite te ih izrežite na male kockice. Na tavici otopite putar te dodajte jabuke, vanilin šećer i limunov sok i kratko popržite. Kada su jabuke gotove dodajte im višnje. Sve dobro izmiješajte. Nakon nekog vremena voće će pustiti svoj sok izlijte ga.


Kalupe dobro premažite otopljenim putrom ili uljem.

Iz frižidera izvadite tijesto i odvojite malo više od polovice cca 3/4, ostalo možete vratiti da i dalje stoji na hladnom. Razvaljajte tijesto i čašom "režite" krugove. Morate naći čašu koja vam je dovoljno velika za kalupe kako bi vam tijesto pokrilo dno i rubove.
Kad ste izvukli krugove (okrajke ponovo zamijesite, razvaljate i ponovite proceduru tako da ne bacate tijesto) polako ih položite u kalup i prstima pritisnete da prijanjaju za kalup.
Tako pripremljene kalupe punite sa filom. Slobodno neka ga bude meni je čak i žao da nisam malo više dodala kako bih dobila onaj brežuljak kao kod pravih pita.
Ostatak tijesta razvaljajte , e sada vam treba manja čaša za napravit "poklopce". Poklopce lagano položite na voće i zaljepite rubove pritiskom prsta, višak lagano iskidate prstima..


Pite pecite u zagrijanoj pečnici na 200c otprilike 20-25min, nemojte da vam zagore.
Kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu.
Mislim da ove pitice možete puniti sa čime god želite i volite. Koristite svoju maštu ili što vam se nađe kod kuće. Možete ih samo jabukama, sirom, orasima.... Nadam se da će se klincima u vrtiću svidjeti, a pošto se grupa mog Filipa zove Zmajevi tako sam i nazvala ovaj recept ;-).


13 lipnja, 2013

Čokoladna parfe torta

Ah, evo me napokon. Naime fotić me je iznevjerio, dao je svoje tako da nisam mogla ovjekovječiti moje slatke izazove.
Sada mi stiže novi fotić koji će nadam se donekle ispunit moja očekivanja, nadam se i da ću uspjeti naći malo više slobodnog vremena za uživat u slatkim delicijama (i pokojoj slanoj) moje kuhinjice.
Danas sam nešto tražila po kompjuteru i naišla na slike kolača koje sam radila lani i koje nisam s vama podijelila, jednostavno sam na njih zaboravila.


Drago mi je da sam pronašla te slike jer ova torta je predivna, naročito za ljubitelje čokolade. sjećam se da su me privukle predivne slike sa bloga Svaštarica tako da i tamo možete pronaći recept :-). 

Biskvit:
3 jaja
80 g šećera
100 g čokolade za kuhanje
3 žlice narančina soka
1 žlica naribane narančine kore
70 g mljevenih oraha
1 žlica brašna
1 žlica marmelade od breskve ili marelica (može i neke druge)

Izmiksajte žumanjke i šećer. U to dodajte čokoladu koju ste otopili na pari. Dodajte sok i narančinu koricu, mljevene orahe i tučeni snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulite u kalup za torte koji možete obložiti papirom za pečenje i pecite u ranije zagrijanoj pećnici na 160 c nekih 40min. Isprobajte biskvit.


Kada se biskvit ohladi stavite ga na tanjur (za torte), namažite marmeladom te onda vratite obruč od kalupa preko biskvita.

Krema:
300 g čokolade za kuhanje
400 ml slatkog vrhnja (za šlag)
250 ml mlijeka
1 Parfe krema Dolcela
Za kremu otopite čokoladu sa slatkim vrhnjem te ju pustite da se ohladni. Dodajte mlijeko i parfe kremu (smjesu) i sve dobro izmješajte mixerom cca 4 min . Kremu izlijte na biskvit pa spremite u frižider da se dobro ohladi. .

Tortu možete poslužiti sa šlagom, voćem ili čokoladnom glazurom.



19 kolovoza, 2012

Podaca

Danas ću s vama podijeliti nešto meni jako, ne znam ni sama kako bi to rekla, značajno ili važno. Nešto zbog čega me ovo ljeto hvata užasna nostalgija i svako toliko kada se dobro zamislim izviri koja suzica u oku. Danas je zadnji dan godišnjeg i nekako nisam zadovoljna tim odmorom, a to je iz jedinog razloga što samo ostali kući i nismo otišli u moju Dalmaciju. HAHAHA kažem moju Dalmaciju jer kada sam bila mala prvi put sam u didovo rodno mjesto otišla sa 10 mjeseci, a kao malo veća kada bi putovala sa mamom, bilo brodom ili autobusom uvijek sam govorila "mama jesmo li stigli u Dalmaciju?" mama bi rekla "Jana odavno smo u Dalmaciji" međutim ne, moja Dalmacija je uvijek bila rodno mjesto moga dida koje se zove Podaca i nalazi se  između Makarske i Ploča. Jednom riječju raj na zemlji, ok to je malo više riječi ali svejedno je raj.
         Svake ljetne praznike sam provodila u Podaci, uživala u moru i ljepoti same prirode.  Za Podacu me vežu mnoge uspomene, to nije  tipično turističko mjesto gdje se čuje galama kafića do 5 ujutro ili gdje sve vrvi od turista. Naravno turista ima koliko želite ali umjesto galame cijelu noć slušate pjesmu valova. Tamo vas čeka odmor za dušu i tijelo.
          Podaca u meni budi  emocije i uvijek kada stignem tamo poteče suza radosnica, jako sam tužna jer je ovo treće ljeto da nismo otišli tamo iako je ovo bila savršena godina jer smo suprug i ja uspjeli dobiti zajedno godišnji. Financije su nas spriječile i ja to ne mogu nikako prežaliti.
         Svaki šum mora, svaki zrikavac moje misli jednostavno prenese tamo. Mislim da nije prošao dan godišnjeg a da ja nisam pomislila i sjetila se moje Podace. Nadam se da ću slijedeće ljeto napokon otići u mjesto meni najdraže na svijetu.

Upoznajte Podacu!

 
-Prilaz od kuće do mora


-Pogled na Hvar

-Morske radosti


-Kamin i didov podrum

 
 -Izvor pitke vode

 

-Pogled na Zaostrog i brdo Viter

















-Pogled na Pelješac i Hvar

Hvala mom mužu Ivanu što mi je pomogao urediti slike za ovaj post.

16 kolovoza, 2012

Tikvice punjene šunkom i sirom

Ovaj recept sam našla na Coolinariki , zasitila sam se uvijek istih dosadnih jela i uhvatio me gušt za nečim malo drugačijim i novim. Nažalost kada kuham uvijek moram paziti na namirnice da su prihvatljive mojim klincima. Filip (4) je još mali pa većinom sve pojede ali Lara (11) bira, doduše pojede i ona ali... Recima kod tikvica su joj problem koštice, hm i ja se pitam koje koštice ali ona ih vidi, osjeti te koštice i gotovo. Međutim prednost ovih tikvica je što se "meso" tikvice izmiksa štapnim mikserom i od tzv. koštica ni traga. Pojelo se sve svi zadovoljni, a ja presretna.

Znači računamo jednu tikvicu po osobi  (za klince računam jedna za oboje).


Sastojci:
- 1 tikvica = jedna osoba
- 4 fete sira (stavila sam Gaudu može i neki drugi)
- 4 fete šunke (ja najviše volim onu Pikovu zlatnu-kuhanu šunku a vi možete po svojoj volji staviti neku drugu)
- maslinovo ulje i sol

Tikvice prepolovite i sa jednom žlicom izdubite ih te "meso" stavite u neku zdjelu. Kada ste ih izdubili posolite ih i pustite da odstoje dok radite nadjev. Tikvice će pustiti vodu koju kasnije samo recimo istresete i prije nego što ćete ih puniti premažete ih sa malo maslinova ulja.



Nadjev:
- meso od tikvica
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice pasate od pomidora (ja sam stavljala onako od oka)
- 2 žlice vrhnja za kuhanje (isto onako od oka)
- dvije šake krušnih mrvica ( pazite da vam nadjev bude dovoljno gust)
- sol, papar, možete dodati začina ako volite bosiljak i sl.

Meso od tikvica dobro izmiksate štapnim mikserom. Dodate već narezani češnjak, pasatu, vrhnje za kuhanje, krušne mrvice pa začinite.

Stavite fetu šunke na nju fetu sira premažete sa nadjevom i zarolajte. Na svaku polovicu tikvice idu dvije rolice šunke i sira.

Vatrostalnu zdjelu iili već što ste izabrali za pečenje premažete maslinovim uljem pa ostatkom smjese. Na to posložite tikvice te ih zalijte sa pasatom i vrhnjem za kuhanje (ne previše).
Peći na 200c oko 35 min.

                                            Originali recept će te naći ovdje!