Vrijeme je maškara, vrijeme fritula. Kod mene doma nikada nisu prošle niti jedne maškare bez fritula. Maškare počinju od Tri kralja do prije Korizme i tada se priređuju maškarane povorke, maskirani plesovi. U Hrvatskoj je najpoznatiji naš Riječki karneval u kojem svake godine prisustvuje sve više maškara, ne samo iz Hrvatske već i iz susjednih nam zemalja. Prošle godine je na Karnevalu sudjelovalo 9000 maškara. Ja najviše volim dječju povorku. Tada možemo vidjeti rijeku mališana kako u raznovrsnim šarenim kostimima veselo uz ples preplave riječki Korzo.


Napisati ću vam sastojke za jednu dozu ja većinom napravim duplu dozu, vi ćete sami vidjeti koja količina vam je potrebna.
SASTOJCI:
- 1 jaje
- 1 jogurt (tekući ili čvrsti svejedno, ja stavljam tekući jer ga uvijek imam kod kuće i ako imam u boci stavim cca 2dcl)
- prstohvat soli
- šećera po želji (4-5 žlica na duplu dozu)
- 1/2 praška za pecivo
- vanilin šećer
- 12 žlica brašna (kada izmiješate ako fali dodajte još koju žlicu ipak malo varira zbog veličine jaja i jogurta)
- naribana korica limuna
- malo rakije ili ruma
- grožđice , može i naribana jabuka
Sve sastojke izmješajte mikserom. Možete i kuhačom kao moja nonica.
U jednu manju padelu (lonac) ulijte poprilični količinu ulja jer one zbilja trebaju plivati u ulju. Ulje zagrijete na srednjoj vatri te kada je dovoljno toplo žlicom grabite tijesto i polako umačite u ulje. Nemojte prenatrpati padelu jer se samim time ulje hladi a i nije dobro da je fritulicama pretijesno.
Kada ste stavili u ulje dovoljno fritulica, padelu uzmite za ručke i lagano je protresite ( pazite da se na opečete) tada ćete vidjeti kako će se one lijepo napuhati. Pecite i na srednjoj vatri, vatra ne smije biti niti prejaka niti preslaba. Ako vam se čini da je vatra prejaka slobodno padelu na kratko maknite sa vatre da se malo ohladi pa ju kasnije vratite. Kada dobiju smečkasto - zletnu boju gotove su. Sa onom velikom žlicom na rupice (ne znam kakao se zove) izvadite ih najbolje na papirnate ručnike da puste višak ulja. Kada su pečene pospite po njima šećer u prahu.
I mi ih jako volimo i obožavamo ali isto bez grožđica.
OdgovoriIzbrišiMa da, stvarano su fine i najjednostavnije.
IzbrišiSa fritulama sam se upoznala na blogovima i sve se spremam da ih napravim ali kada dođu gosti da ih ne bi sama pojela, a kad dođu onda nije red da fotkem, pa tako u krug nikako da se svrtim i da ih napravim.
OdgovoriIzbrišiNadam se da ćeš ih uspjeti napraviti i ako treba sve ih pojesti sama!
IzbrišiSramota me je, ali ja ih jos nisam probala. Toliko slusam o njima, a nikako da isprobam neki recept.
OdgovoriIzbrišiRijecki karneval gostuje kod nas u Pancevu, na nasem zaista malom karnevalu (nimalo tako velikom i lepom kao sto je vas) i sve nas oduseve. Kad malo bolje razmislim, mislim da je to jedini zaista veliki karneval koji kod nas gostuje... :)
I mi smo kao klinci isli u maskare iako sam ja sa Korduna. Ovde u Srbiji postoji obicaj da deca idu za Badnje vece od kuce do kuce, ali to vise ne lici na lep obicaj. Kao sto si i sama primetila, vise nista ne pevaju, a svako dete ima svoju korp-icu i jos se otimaju za nekoliko oraha... Mene to vise rastuzi nego razveseli...
Baš mi je divno čuti i o običajima kod vas. I mene nažalost takve stvari rastuže ali i današnja djeca imaju neke svoje čari koje me sa druge strane ipak razvesele. A fritule isprobaj prvom prilikom.
IzbrišiDivan post i prica o obicajima i fritulama. Krasne su.
OdgovoriIzbrišiHvala Gordana!
Izbrišipredivne su! :)
OdgovoriIzbrišikrema je dovoljno čvrsta, ne brini :)
Puno hvala!
Izbrišimmm me encanta!!!!!!! :)
OdgovoriIzbrišifantasticne su, stalno ih pravim
OdgovoriIzbriši