15 travnja, 2012

Kokos kocke

Mmmmmmmmm jedva vam čekam predstaviti ove ljepotice. Recept za ovaj divan kolač mi je dala jako draga kolegica i još jednom joj puno hvala. Zanimljiv mi je način na koji se kolač radi, zato jer se prvo peče žuti biskvit pa krema koja se isto zapeče pa onda tamni dio biskvita.
Osim toga obožavam kokos, on je za mene definitivno namirinca kao stvorena za kolače, osvaja me njegov ukus i miris, a i fascinira me kao biljka jer se stvarno jako puno toga od kokosa može napraviti.
Kokos se koristi kao hrana, piće, odjeća i građevinski materijal. Dok je plod kokosa zelen odličan je kao napitak (naravno mliječni) a bogat je mineralima i kalijem.
Žene iz Šri lanke ga koriste osušenog i naribanog (brašno) i od njega rade razna peciva,kekse, ulje, putar.
Također se od njega rade kreme ,a i koristi se za proizvodnju eksploziva, automobilskih sjedala, užadi, tepiha. Isto tako proizvode se ukrasni predmeti i posuđe.


Biskvit:
4 cijela jaja
12 velikih žlica šećera
12 velikih žlica brašna
1 prašak za pecivo
1dcl ulja
1dcl mlijeka
2 velike žlice kakaa ali samo u polovicu smjese


Krema:
0,5l mlijeka
3 velike žlice brašna
10 velikih žlica šećera
10 dag kokosa

Sve sastojke (za biskvit) izmiješate i dobro izmiksajte. Smjesu podijelite na dva jednaka djela. U jedan dio dodate kakao, a drugi ostavite žut. Pleh  namastite i pobrašnite te zagrijte pećnicu na 150-170c.
Ulijte u pleh žuti dio smjese i zapecite onako da se napravi kao lagana korica cca10min.
U međuvremenu napravite kremu.

Kremu radite tako da u posudu ulijete mlijeko . Odvojite od te količine malo mlijeka pa ga razmutite sa brašnom.
U mlijeko koje ste stavili da se grije dodajte šećer pa kada zavre ulite razmućeno brašno i dobro promiješajte pa kada ponovno zavri dodajte kokos. Kuhajte dok zagusne kao puding. Tu kremu prelijete preko svijetlog biskvita.

Kada  (lagano) prelijete kremu po žutom biskvitu ponovno sve vratite u pećnicu i pustite da se zapače još nekih 5-10min.
I na kraju prelijete sa tamnim biskvitom i sve skupa zapečete dok nije gotovo. Možete probati štapićem za ražnjiče.

Kolač na kraju prelijete čokoladnom glazurom i ukrasite po želji recimo pospete kokosom.

Broj komentara: 9:

  1. Kokos obožavam i ja i rado ću probati ovaj fini kolač.

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivan kolac. I ja jako volim kokos u slatkisima... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kokos u poslasticama može uvijek, obožavam ga :) Imam gotovo identičan recept, kolač je meni jedan od najdražih, imam ga i objavljenog na blogu... Jedino u kremi ima malo griza, koje se sigurno može izostaviti. Odlično izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako volim sve kolace sa kokosom, imaju taj neki poseban smek :)

    OdgovoriIzbriši
  5. kolač je odličan... preporučam svakako :)

    OdgovoriIzbriši