01 listopada, 2011

Galebova gnijezda

Ovo su inače ružice sa svježim sirom ali moj dide ih je nazvao Galebova gnijezda i za mene će se uvijek tako zvati.
Jako jednostavno za pripremiti, česta poslastica u našem domaćinstvu koja je  definitivno oduševila sve koji su je do sada probali. Znala sam ih raditi za rođendane, blagdane, kao poklon za nekoga kome se ide u goste. Baš ove sa slika sam ispekla šogorici i šogoru za 25 godišnjicu braka i ovim putem im još jednom čestitam i želim da ih imaju još mnogo!! Uglavnom pekla sam ih već jako puno puta i vijerujem da ću ih peći još dugo, dugo...



Sastojci:
- 1 lisnato tijesto
- 2 jaja + 1 jaje za mazanje
- 30 dag sviježeg sira
- 1 vanilin šećer
- šećera po ukusu (ja stavim oko 5 žlica jer volim
  da je slađe)
- šećer u prahu za posipati na kraju


Lisnato tijesto razvaljati u oblik kavdrata, da bude što tanje, naravno ne toliko da puca.
U zdjeli izmješati svježi sir, 2 jaja, šećer i vanilin šećer. Posebno u jednoj šalici ili zdjelici izlupate 1 jaje.
Donji rub razvaljanog tijesta premazati jajetom , a polovicu fila premazati na 3/4 tijesta, donji dio pustiti prazan ( dio do onoga što ste premazali jajetom). Zarolati u roladu i narezati na fetice (ružice). Ružice posložiti u plitku tepsiju koju ste prekrili papirom za pečenje i svaku ( najviše bočno) premazati jajetom.
Peći na 200c oko 25min!


Isto to ponoviti sa drugom polovicom tijesta.
Kada se Galebova gnijezda ohlade dobro ih posuti šećerom.

1 komentar: