01 listopada, 2011

Chocolate muffins

Joj jedva sam čekala da napravim ove čokoladne buce koje obožavam. Zbilja ih svi volimo ali ja nikako da kupim kalupe. Onda sam jedan dan posudila od prijateljice međutim ona ima mali za samo 6 komada , to je nama definitivno malo ali dobro je došlo za probu. Nakon nekoliko dana stigao je i moj rođenadan i moje drage kolegice su me iznenadile sa divnim plehom za Muffine. Puno hvala Ankici & Jeleni to mi je jedan od najdražih poklona. Ja sam ih nakon nekoliko dana iznenadila sa mojim prvim čokoladnim Maffinima koji su bili jako fini. Napravila sam ih po nekom receptu sa neta. koji  je izgledao najbolji i za početak najednostavniji. Odmah sam napravila duplu dozu od koje je ispalo nekih 30 kom tako da svi isprobaju meni ovaj jako dragi kolačić. I sada sam nestrpljiva u isprobavanju novih recepta ali ne smijem pretjerati jer će me muž u top strpat!

Malo sam proučavala  kako ih drugi peku i pročitala koji savjet i sve ću to sada rado podijeliti s vama!
 
Sastojci:                                                                   
- 250g glatkog brašna
- 180g šećera
- 2 velike žlice kaka (gorkog)
- 2  kavene žličice praška za pecivo
- 1/2 kavene žličice sode bikarbone
- 1  vanilin šećer ili ekstrakt vanilije

- 100 - 150g čokolade narezane na kockice ili čokoladnih suzica (možete čak staviti čokoladu za jelo ako
  ne volite za kuhanje odnosno gorku)

- 1 veliko jaje
- 250 ml mlijeka
- 90 ml ulja        
                                     


Pećnicu zagrijte na 200c!
U kalupe za Muffine stavite  papirnate košarice. Posebno izmješajte suhe , a posebno mokre sastojke. Mikser vam uopće ne treba sve možete raditi sa pjenjačom. Prosijte brašno sa kakaom , praškom za pecivo, sodom bikarbonom i dodajte šećere. U drugoj zdjeli umutite jaje dodajte mu mlijeko i ulje i sve dobro izmješajte. Mokre sastojke ulijte u suhe i u što manje pokreta izmiješate lagano. Dodajte čokoladu i malo ostavite ako želite  posuti po vrhu.
S pomoću žlice za sladoled ili male kacijole napunite košarice skoro do vrha. Tako ih punite samo ako imate pleh sa kalupićima za muffine, ako stavljate samo košarice onda stavite duple i smjesom napunite malo više od polovice košarice. Pospite sa čokoladom.
                                   
Pecite 20 min. Kada su gotovi i kada se ohlade možete ih preliti čokoladnom glazurom ili nekakvom kremom koja vam paše. Spremite ih u neku plastičnu kutiju s poklopcem i tako vam mogu stajati i nekoliko dana ,  vjerujte drugi dan su još bolji i sočniji!

1 komentar: