27 siječnja, 2012

Liker od naranči i limuna


Oduševljena sam ovim likerom, recept sam našla na Coolinariki i zbilja nas je svih oduševio. Dobila sam predivan, slatkasto-gorki liker. Rekla bi da je pravi ženski liker ali onda bi lagala jer i muškarcima isto tako prija. Jako mi se sviđa jer je lagan, alkohol se ne osjeti jako, nije presladak niti pregorak, taman kako treba.


Odlučila sam se raditi liker jer sam imala didine domaće loze (koju mi nažalost ne pijemo jer rakija nam je prejaka) imala sam Podačke isto tako domaće iz vrta naranče i limune. Nema ništa bolje od tih naranči i limuna  ne prskana kora kao san za kolače, mogu raditi sa njima što si god poželim, inače imamo i mandarina ali nažalost ove godine nisu rodile ali zato je bilo nešto naranči i bile se velike kao grejp. I eto ja malo tražila po netu naletila na ovaj recept  svidio mi se zbog toga jer idu cijele naranče i limuni, sve se iskoristi. Jednu sam dozu napravila, nestala je brzinom svijetlost i evo drugu sam taman pred dva dana procijedila. Čeka degustaciju međutim svi smo toliko prehlađeni da mi okusni pupoljci uopće ne funkcioniraju, znači čekamo da ozdravimo. Ali to što sam bolesna znači da mi se neda ama baš ništa raditi osim sa vama podjeliti ovaj prefini liker.

SASTOJCI:                                                             
- 4 naranče
- 3 limuna
- 50 dag šećera
- 1 mahuna vanilije ako nema može i vanilin šećer
- 0.5l rakije (loze)


Pripremite si otprilike 3 one veće staklenke.

Ogulite koricu od naranči i limuna ali što tanje, ja sam gulila sa onim za guliti krumpir. Bitno je da je korica ogluljena sa što manje one bijele kožice jer je jako gorka. Koricu koju ste ogulili prokuhajte u dvije vode i vodu bacite, a korice procijedite i stavite sa strane.
Naranče i limune dobro očistite od bijele kožice. Taj dio traži malo više vremena i pimplanja ali je tako bolje, znači čistite koliko god možete.
Naranče i limune narežite na fetice pa ih stavite u lonac i prelijte vodom toliko da ih pokrije. Dodajte vanilin štapić i sve skupa prokuhajte.
Kada ste sve prokuhali polpu od naranči i limuna odvojite u neku zdjelicu a u onu vodu koja je ostala dodajte šećer i prokuhajte dok se skroz ne rastopi tj. dok ne dobijete sirupić.
U staklenke posložite red kore, red polpe naranči i limuna zalijte sirupom vode i šećera i rakijom. Znači meni je došlo za tri staklenke samo gledajte da sve ravnomjerno podijelite.
Ostavite da stoji tjedan dana (ako je koji dan više nema veze) u tamnom i hladnom prostoru.
Nakon tjedan dana sve procijedite preko gaze u jedan lonac, dobro istisnite sok i ulijte u boce.
Liker poslužite hladan!

Broj komentara: 9:

  1. E ovo moram da probam. Ne konzumiram nešto alkohol, skoro nikako ali sam fan dobrog ženskog liker a naročito limunkastog.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svakako preporučam jer niti ja nisam baš za alkohol ali ovo mi baš odgovara onako kada netko dođe u goste pa da za društvo popijemo jednu čašicu. Nadam se da će ti se svidjeti! javi!

    OdgovoriIzbriši
  3. malo mi je čudno da na toliku količinu voća ide samo pola litre rakije. i da tih pola litre stane u 3 staklenke!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zbilja ide, ali naravno može se dodati i više, jer sa pola litre dobijete zbilja blagi liker. Ja osobno nisam za jake stvari niti rakiju ne mogu piti, volim slatkaste likere. Ja sam čak u zadnju turu koju sam radila kada je bio gotov u svaku bocu dodala još malo rakije da ga pojačam jer je zbilja bio blag.

      Izbriši
  4. Jel ima kod nas kupiti likera od naranče? Pitam ako mi ne uspije po ovom receptu. :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne vidim zašto ne bi uspjelo, samo koristite lozovaču a ne šljivu jer totalno mijenja ukus. Nažalost ne znam dali ima likera za kupiti ali zbilja je jednostavo za napraviti ga i držim vam palčeve :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovaj liker sam pravile prije dvi godine i stvarno je fantastičan.S obzirom da ni ja ne volim žestoka pića ovo je pravi izbor za druženje s prijateljicama. Baš fino

    OdgovoriIzbriši
  7. Recept sam probao i jako je fino.

    Hvala

    OdgovoriIzbriši