08 travnja, 2011

Proljetna torta

Početi ću sa nečim jednostavnim i za mene nepogrešivim, a to bi bile jagode i šlag. Inače i nisam neki ljubitelj jagoda ali u ovoj osvježavajućoj i jednostavnoj kombinaciji su savršene. Ovu tortu sam na brzinu složila za prošli rođendan moje svekrve i svi su se oduševili. Jedini problem je što je zbilja toliko lagana da pravim ljubiteljima slatkog jedan komad nije dovoljan. A pošto su se jagode pojavile na tržnicama bez imalo muke možete krenuti u ovu osvježavajuću avanturu!


 Biskvit:
4 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer

 Pjenasto umutite žumanjke, dodajte šećer i prosijano brašno u koje se dodali prašak za pecivo i na kraju u sve to kuhačom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Peče se na 180 C oko 30 minuta (ja najviše volim staviti na PEK PAPIR). Kada je biskvit pečen ostaviti ga da se hladi.



Krema:
0,5 dcl vrhnja za šlag
30 dag jagoda
2 šlagfixa  
4 žlice šećera ili po želji

Koristim pravo vrhnje za šlag jer mislim da ona biljna pokvare kolač. Ukus im je u potpunosti drugačiji i to totalna kemija. Proći ćete nekih 5 kn skuplje ali se isplati. To je isto kao da kupujete zamjenski sir!

Biskvit prerezati na dva djela. Izmiksati šlag od slatkog vrhnja sa šlagfixsom i šećerom te na kraju umiješati jagode narezane na kockice. Namazati kremu na biskvit te ga prekriti drugim djelom biskvita.

Dekoracija: 
Naravno kod dekoracije uvijek si možete prepustiti mašti ,a ja sam u ovom  slučaju jagode narezale na tanke fetice posložila ih po biskvitu i prelila crvenim preljevom za torte ( jedana vrećica preljeva je dovoljna).
Tortu je potrebno dobro ohladiti!

2 komentara:

  1. mljac. ovo ću morati uskoro probati.i da, nema ništa bez "pravog" vrhnja. Meni je odlično od Vindje Zbregov, jer ne treba dodavati puno šećera.

    OdgovoriIzbriši