01 lipnja, 2012

Crnac bez jaja

Definitivno najoriginalniji naziv za kolač koji sam ikada čula i definitivno jedno pozitivno iznenađenje.  Recept imam već godinama, isprintala sam ga sa coolinarike kada nisam ni pomislila da ću pisati svoj blog.
Zbilja ne znam zašto ga do sada nisam napravila nekako su mi svi kolači imali prednost pred njime ali moram priznati da sam se gadno prevarila i da Crnac bez jaja ide među moje najdraže kolače.
Krenula sam ga raditi, izmiksala tu prejednostavnu smjesu u koju ne idu ni jaja ni prašak za pecivo i skeptično čekala. Dok se kolač pekao pričala sam sa mamom na telefon i rekla joj radim jedan kolač ali unutra ne idu ni jaja ni prašak tko zna što će ispasti od toga, mama je komentirala kako ide soda bikarbona pa da će vjerojatno ona napraviti svoje (pametna mama). I tako u priči odo ja zaviriti u pećnicu kada ono biskvit ful narastao. E sada ne bi bilo primjereno da napišem naše komentare na naziv kolača i to što je biskvit "narastao"! Hhahah pustite mašti na volju kao što kaže i sam naziv kolača jer je netko bio zbilja maštovit kada mu je ime davao.

Ja sam malo zafrknula glazuru jer sam radila po receptu i kako ide dosta šećera meni se on nije skroz rastopio. Kada se kolač jeo u čokoladi se osjetilo kako krcka šećer. Zbilja sam ga dugo miješala i pokušala rastopiti ali nije mi uspijelo, drugi put ću šećer rastopiti u mlijeku.


Kolač je bio odličan trajao je svega jedan dan i to mi je užasno drago.
Toplo vam ga preporučam i nadam se da će  vas oduševiti kao i mene.

BISKVIT:
- 3 jogurta (ja sam kupila litru pa računala da jedan jogurt ima 180g)
- 300g brašna
- 250g šećera
- 120ml ulja
- 25g kakaa
- 2 žličice sode bikarbone


Sve sastojke izmiješate  i ulijte u tepsiju koju ste prethodno namastili i pobrašnili.
Stavite peći na 200c nekih 20 min, provjerite.


PRELJEV OD ČOKOLADE:
- 150g putra
- 150g čokolade za kuhanje
- 120g šećera
- 120ml mlijeka

U zdjelici na pari pomiješate mlijeko i šećer i miješate dok god se šećer ne rastopi, u to dodajte putar te i njega pustite da se rastopi i na kraju čokoladu.

Kada je biskvit hladan prelijete ga čokoladnim preljevom.
Uživajte!!

Broj komentara: 5:

  1. Volim ovakve kolace, pogotovo sto je tako jednostavan. Odlicno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pravila sam ovaj kolac jos davno i jedno vreme nam je bio omiljeni... Odlican je! Ima i varijanta sa bananom (od violet love)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vidjela sam da postoji i sa bananom ali prvo sam išla probati ovaj. Baš me zanima kakav je sa bananom?

    OdgovoriIzbriši
  4. Super je što je bez jaja, nikad se nezna kad može poslužiti.
    Bit će kod mene ledeni vjetar na blogu, možda već danas, ja ga tako radim oduvijek jedino voće mijenjam i recept je provjereni ako te zanima.. jedina razlika je što sam ovaj put stavila biskvit umjesto kore jer mi je tako bilo brže ali ti možeš raditi koru.. ostalo je sve isto..

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  5. Aria,evo napravila sam ledeni vjetar. Nisam nažalost vidjela komentar pa sam radila po receptu sa Coolinarike. Ispao je super osim dvije zamjerke, kore su po mome guštu predebele i preslatke. E sada drugi put manje šećera i moram napraviti da mi ispadnu tanje.
    Hvala na komentaru veliki pozdrav!!

    OdgovoriIzbriši