10 svibnja, 2012

Kolač od mrkve i jabuka


Jedan dan dođem ja po Filipa u vrtić i za užinu su imali kolač. Moj Filip i nije baš za kolače ali kada mu se nešto sviđa onda to jede sa svim guštima. Krene on jesti kolač (ono biskvit preliven čoko glazurom) i baš ga je jeo onako kao da je to ne znam kakav kolač, pitam ja tetu od čega je, pošto je zbilja divno i nekako neobično mirisao i teta kaže od mrkve i jabuka.

Vau genijalno, rekla sam sama sebi, sada kada dođem doma odmah idem tražiti recept , najviše zbog toga jer se Filipu toliko sviđa. Mnogo puta sam naletila na kolač od mrkve, tortu od mrkve ali zbilja sam bila skeptična prema tim receptima. Preko coolinarike sam našla recept najsličniji onome što sam vidjela i hrabro se odlučila napraviti taj kolač koji je zbilja jednostavan ali jako fin. Recept sam malo izmijenila. Znala sam da postoji mogućnost da ću morati sve baciti ako nam se ne svidi ali išla sam riskirati i imala sam pravo. Kolač sam radila već dva puta mislim da bi ovih dana mogao pasti i treći put. Sočan je, ne presladak nikada se nebi reklo da je unutra mrkva, ma evo zbilja bi ga preporučila svakome.

Sastojci:
- 4 cijela jaja
- 200 g šećera
- 250 g brašna
- 3 srednje mrkve
- 2 veće jabuke
- 1 ona mala kavina žličica cimeta (ako ga ne volite preskočite ga)
- 1 prašak za pecivo
- 1,5 dl ulja

- 100g čokolade za kuhanje za glazuru
Kada otopite glazuru nožete dodati sok od naranče (svježe ocijeđen) odlična kombinacija !


Ogulite koru sa mrkve i jabuka te ih naribajte skupa u neku posudu. U drugoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom te dodajte ulje, sve dobro izmiješajte. Polako dodajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Dodajte naribanu jabuku i mrkvu i malo cimeta.
Uspite  u namašten i pobrašnjen pleh te pecite u zagrijanoj pećnici na 180c cca 40-45 min, ako vam pećnica dobro radi treba vam ne manje od 40min.
Napravite glazuru i prelijte preko vrućeg kolača!


Ovaj kolač može napraviti svako i one ženice od kojih često čujem ma nisam ti ja baš za kolače, radila sam to i to i nije mi baš uspijelo. Odličan kolač za djecu ,slobodno se upustite u ovu mrkvastu avanturu!

23 komentara:

  1. Pravim kolace od mrkve, a sljedeci put mogu probati ovaj tvoj recept, odlicno izgleda. Super da si na FB, lajkano je :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slobodno probaj odličan je , evo ja sam ga upravo ispekla jer mi je Filip imao operaciju trećeg krajnika i ne smije jesti ništa kruto i tvrdo, a ovaj kolač je jako mekan i sočan.
      Hvala na komentaru, pozdrav!

      Izbriši
  2. Ja volim kolace sa mrkvom i pravim ih s vremena na vreme... Ovde je super kombinacija sa jabukama...
    bas mi je zanimljivo sto Filip ne voli kolace. Nas Ica ih za sada obozava i jos se ljuti kad mu branimo... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hahhaha moja djeca su priča za sebe oni vole određene kolače i užasno su teški za probati nešto novo. I ja kao mala nisam jela ništa slatko, jedino što sam voljela su one štrudle od smokava što ima za kupiti i fritule te tu i tamo nešto što je moja nona radila. Kolači sa kremom nisu dolazili u obzir ,evo kako se čovijek mijenja, sada obožavam slatko i praviti i jesti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Kolač s mrkvom često pravim, to je jedini način da nećacima "utrapim" mrkvu u jelu... Kombinacija s jabukom mi je super, recept moram isprobati! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Mmm deluje bas zanimljivo, volim ovakve kolace :)

    OdgovoriIzbriši
  6. stvarno je za prste polizat :) radim ga cesto ,evo idem ga radit sada :)moje cure vole ga....hvala na receptu Jana....

    OdgovoriIzbriši
  7. stvarno je za prste polizat :) radim ga cesto ,evo idem ga radit sada :)moje cure vole ga....hvala na receptu Jana....

    OdgovoriIzbriši
  8. baš mi ja drago da vam se sviđa, baš sam danas razmišljala kako ga dugo nisam radila i da bi ga mogla napraviti za vikend. Pozdrav vama i curkama!

    OdgovoriIzbriši
  9. Lijep pozdrav ;) samo da pitam za koju je ovo veličinu tepsije ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. Lijep pozdrav ;) samo da pitam za koju je ovo veličinu tepsije ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Pravim ga evo stoti puta, a recept sam tek vidila ima 20-tak dana.... savrseeeen i socan

    OdgovoriIzbriši
  12. Pravim ga evo stoti puta, a recept sam tek vidila ima 20-tak dana.... savrseeeen i socan

    OdgovoriIzbriši
  13. Da li kolač mora biti mekan,kao da je ne pečen?

    OdgovoriIzbriši
  14. Super je kolač,ja sam dodala meda malo i đumbira

    OdgovoriIzbriši
  15. Sve sam radila kao i vi samo sam stavila manje brasna i dodala malo mljevenih oraha! I nisam stavljala cimet! Hvala recept je super! Mi smo mrkvoljupci!

    OdgovoriIzbriši
  16. Odlican je .radila sam bez preljeva ubacila malo oraha.jednostavan ukusan divan.

    OdgovoriIzbriši
  17. Upravo sam ga napravila.... cjela obitelj je oduševljena.... hvala na receptu divan je ....

    OdgovoriIzbriši
  18. sa dodatkom manje šećera i dodatkom kandiranog voća odličan.

    OdgovoriIzbriši