20 svibnja, 2012

Jagodica Bobica

Ah te divne i osvježavajuće jagode uvijek me iznova oduševe. Zbilja ih treba iskoristiti i osladiti se njima.  Naišla sam na ovaj receptić preko stranice RECI PECI tako da i tamo možete naći ovaj recept ,ja sam mrvicu izmijenila ali u pravilu je ostao isti.


Kada sam probala kolač jedino što me malo razočaralo je nedostatak šećera ali to je po mom ukusu, drugima koji su ga probali ne fali . U svakom slučaju ako ga radite preporučila bih vam mrvu više šećera osim ako ne volite jako slatko onda će vam ova slastice u tople proljetno-ljetne dane pasti savršeno.

Biskvit:
- 4 bjelanjka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice brašna
- 1,5dcl mlijeka za zaliti biskvit


Bjelanjke dobro izmiksate u čvrsti snijeg pa onda dodajete postepeno šećer i na kraju brašno.
Smijesu izijete u namašten i pobrašnjen pleh i pečete u zagrijanoj pećnici na 180c 15min.
Kada je biskvit pečen izvadite ga i lagano zalijte mlijekom.


Žuta krema:
- 4 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 1/2 l mlijeka
- 2 žlice gustina
- 2 žlice brašna
- 2 vrećice vanilin šećera
- 4 žlice šećera
- 35g margarina


Žumanjke i jaja dobro izmiksate sa šećerom. U tu smjesu dodajte gustin, brašno i cca 1 dcl mlijeka. Sve skupa dobro izmiješajte. Mlijeko koje vam je ostalo stavite da zakuha pa onda smjesu dodajte u mlijeko i dobro miješate dok zagusne. Maknite sa vatre i pustite da se hladi. Ja obično kremu prebacim u drugu zdjelu da mi se brže hladi, ali ova se dosta brzo ohladi jer je nema jako puno. Mješajte je svako toliko da vam se ne napravi korica ili je prekrijte folijom.
Margarin (ranije) ostavite na sobnoj temperaturi i kada je krema hladna posebno ga dobro izradite i na kraju dodajte kremi, sve dobro izmiješate da se poveže.


Fila od jagoda:

- 1/2kg jagoda
- 3 žlice šećera
- 2 vrećice preljeva za torte
- 2 dcl vode

Jagodice operite i narežite na kockice, ja sam ih onako na brzinu izmiksala štapnim mikserom, a vi možete i vilicom pa pustite da vam ima i većih komada ako tako više volite. U posebnoj zdjelici razmutite oba preljeva sa 2 dcl vode, neka se dobro rastopi.
Sve stavite u lonac i zakuhajte. Kada zakuha maknite sa vatre i pustite da se hladi ( isto kao kada radite samo sa preljevom za torte). Za one koji ne znaju jer još nisu radili sa preljevom , nemojte se prepasti smjesa će vam i nakon nekoliko minuta izgledati rijetko ali nakon što je prelijete na biskvit početi će gusnuti.
Nakon što je fil odstajao cca4min prelijte ga po biskvitu i pustite da se zbilja dobro ohladi i stisne. Ja sam ga kada je već bio hladan stavila na nekih 10min u frižider kako bi lakše namazala kremu.


Preko fila od jagodica premažite žutu kremu. Ja sam na kraju preko cijelog kolača nanjela tučeni šlag (2dcl vrhnja za šlag) a vi možete ukrasiti na neki drugačiji vama draži način.

Kolač dobro ohladite onda je najukusniji.
I da ne zaboravim kolač se inače zvao "jednostavni kolač sa jagodama" ja sam tražila neki drugi malo maštovitiji naziv. Moja Lara je predložila Jagodica Bobica pa evo prihvatila sam njezin prijedlog, Najvjerojatnije su je inspirirale one perlice koje sam posula gore ali sve u svemu naziv mi se sviđa.

3 komentara:

  1. Super naziv, odgovara sasvim. Super izgleda i jako zanimljiv recept. Ja ne volim previse slatke kolace, tako da bi mi se sigurno svidjelo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan recept,kolač izgleda baš kremasto,sviđa mi se.

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno je super, lagan, sočan i kremast. Biskvit je onako lagano žilavo sočan. I definitivno nije presladak. Hvala na komentarima!

    OdgovoriIzbriši