30 prosinca, 2011

Linceri

Predstavljam vam uvijek primamljive Lincere. Keksi moga djetinjstva, prhki, lagani, tope se u ustima i što duže stoje to su bolji. Ovo je recept moje mame , obično kada ih radimo napravimo duplu dozu jer mogu stajati, a i brzo se poklopaju. Ja sam ovaj put koristila marmeladu od marelica i mandarina ali naravno možete koristiti koja god vam odgovara.  Moja mama koristi od višanja, a ja ih iskreno volim sa bilo kojom marmeladom. Napravila sam ih punu kutiju tako da ih bude i za Novu godinu i savršeno su se uklopili u ovo divno Božićno "prežderavanje".

 
                                                           SASTOJCI:
                                                           75 dag brašna
                                                           40 dag maslaca
                                                           30 dag šećera
                                                           1 cijelo jaje
                                                           1 žumanjak
                                                           2 velike žlice vode
                                                           1/2 praška za pecivo
                                                            vanilin šećer


Maslac i brašno (ja ga prosijem) izmjesimo skupa, dodamo šećer, vanilin šećer, jaje, žumanjak, prašak za pecivo i vodu.


Ako se neće povezati možete dodati još vode ili mlijeka, kada se počelo povezivati još kratko zamjesite i ostavite pola sata u frižideru.


Pripremite si kalupiće sa kojima ćete ih raditi i naprstak (osim ako slučajno imate onu nazovimo mašinicu za raditi Licere koja vam ga oblikuje i napravi rupu). Ja imam divne kalupiće koje mi je mama kupila ali sitni su i jako je puno posla sa njima tako da su oni bolji za neke obične kekse koji se ne mažu tj. ne pune nečim jer im nema kraja , tako da sam ja Lincere radila sam običnom čašicom i rupice naprskom.
Tjesto podjelite na nekoliko kuglica, te kuglicu po kuglicu razvaljate i izrađujete iz tjesta keksiće. Kako svaka rupa mora imati zakrpu tako svaki keksić ima dva dijela jedan bez rupice jedan sa. Pa kada ih iz jedne kugle tjesta izdubite , prebrojite ih podjelite sa dva i znači polovici keksiča sa naprskom naprvite rupicu.
Ostatak tjesta i dalje razvaljate i radite kese dok god ne potrošite svo tjesto.
Dok iz tijesta radite keksiće iste slažete na pleh prekriven pek papirom i pečete na 180C nekih 10 - 15 min. Nemojte dozvoliti da vam požute, prhko tijesto mora ostati bijelo. Kada ih vadite oni će biti mekani ali ubrzo kako se budu hladili će se stvrdnuti. Ja osobno ne volim prepečene Licere uopće prepečeno prhko tijesto jer mi totalno promjeni ukus, ima mi ukus doslovce po izgorenom, međutim možda netko voli kada je tako ali ako nikada niste probali ja vam preporučam da ih ne prepečete i da ih ne pečete više od 15 min.
Pečene keksiće odvajajte u nekakvu zdjelu i kada su vi gotovi lagano ih premažete marmeladom po želji. Naravno mažete onaj dio bez rupice i poklopite onim sa rupicom.  Sa Lincerima definitivno ima malo više posla ali zbilja nije teško i definitivno se isplati.

2 komentara: