17 svibnja, 2011

Čoko košarice

Ima već dosta vremena od kada mi je mama poklonila kalupiće za košarice. Uporno sam tražila neki recept koji bi mogao zagolicati moju znatiželju te da se bacim na posao, međutim nisam našla ništa zanimljivo. Mučile su me te košarice danima i tako sam krenula istraživati. Na kraju sam odlučila sama stopiti prhko tijesto i Ganache kremu. Bojala sam se kako će mi ispasti košarice tj. hoće li mi tijesto puknuti, kako ću ih izvući iz tako malih kalupića ali uspjela sam (hvala mužiću na pomoći). I onda je ispalo da ono u što sam najviše vjerovala , a to je krema nije mi uspjela kako treba. Zbilja mi nije jasno zašto i ne znam gdje sam i dali sam uopće pogriješila. Sumnjam u kvalitetu čokolade međutim nisam sigurna, naime dogodilo se da se krema nije dovoljno stisnula. Već sam radila tu kremu za Bečke kocke i bila je predivna kao Nutella. Bez obzira na sve meni su košarice super i nikako neću odustati od Ganache kreme jer mi je ona zbilja 100% po mom guštu.

Prhko tijesto: (j a sam dobila 38 košarica.)

3 žumanjka
150g putra
300g brašna
100g šećera
malo soli
malo naribane limunove korice

Tijesto zamijesiti, ( ne ga gnjaviti previše), zamotat ga u prozirnu foliju i ostaviti da odmara u frižideru oko 1sat. Kada je tijesto dovoljno odstajalo podjeliti ga na nekoliko kuglica te kuglice razvaljati i iz njih čašom rezati krugove. Morate si izmjeriti koliku ćete čašu koristiti tako da bude dovoljno za napuniti košaricu. Košarice dobro namazati uljem, ja sam to napravila kistom i nisam kalupiće pobrašnila. Svaki krug polako staviti u kalupić pritusnuti lagano da lijepo prijanja uz rubove te prstima skinuti višak. Peći u zagrijanoj pećnici na 200c oko 10-15 min , ne smiju zagoriti.
Košarice vadite dok su tople ja mislim da ih ne treba puštati da se ohlade. Potrebno je sve kalupiće okrenuti naopako (koristite nekakve rukavice) i onda ih žlicom potuckajte s gornje strane da se "odlijepe" , nakon toga dovoljno je da kalupće samo podižete košarice će samo ispadati iz njih, ako ne ide još malo potuckajte, budite nježni jer naravno radi se o prhkom tijestu.


Ganache krema: (ja imam ovaj recept i kako sam rekla nisam previše zadovoljna kako je ispala ako netko ima neki drugi ili možda zna u čemu je caka bila bi vam zahvalna. Krema je fina ali se nije dovoljno stisnula)

500ml vrhnja za šlag
250g čokolade za kuhanje

Čokoladu razlomiti na kockice i staviti u zdjelu, u drugu zdjelu uliti vrhnje za šlag te ga na laganoj vatri zagrijavati do samog vrenja. Zatim maknuti sa vatre i preliti po čokoladi dobro izmješati dok se čokolada rastopi i smjesa postane jednolična. Sa malom kacijolom ili sl. pažljivo uliti u kalupiće. Košarice osataviti da se hlade min.12h u frižideru.(dok se krema ne zgusne)

Košarice možete ukrasiti po želji, ja sam napravila želeić od jagoda što se savršeno stopilo s čokoladaom, daje lijep osvježavajući ukus, ostalo mi je kreme pa sam ju spremila u frižider i drugi dan izmiksala s mikserom te sam dobila fini čokoladni šlag (to je isto Ganache recimo odlična krema za torte) s kojim ih isto možete ukrasiti, ili raznim mrvicama i pelicama ovisi o prilici ili vašim željama. Možete ih pustiti i čisto čokoladne i uživati u njma!

Nema komentara:

Objavi komentar