25 lipnja, 2013

Zmajpite

Za ove simpatične i jako fine pite nadahnula me je jedna emisija na 24 kitchen. Često pratim taj program i ima divnih emisija o slasticama.
Pošto moj Filip uskoro slavi rođendan , a u vrtiću tete se trude da naša dječica jedu što više voća i povrća i što manje slatkiša, bombona i sl. Sinula mi je ideja da Filipove prijatelje počastimo s nečim zdravim , voćnim ,a simpatičnim i privlačnim za dječje okice.
Ovo pečenje je bilo probno, ipak ne mogu dječici donijeti nešto što nisam isprobala, tako da sam prvo mislila pitice puniti jagodama, međutim kada je trebalo na jagode nisam naišla i i sjetila sam se da ima djece koja su alergična na jagode pa sam se odlučila za višnje i jabuke. Cimet sam izbacila išla sam na što jednostavniji i prirodniji ukus mislim da je tako klincima draže, a vi dodajte cimet slobodno.
Ima se posla s njima ali nedjeljno popodne uz klimu mi uopće nije bilo problem provesti u mojoj kuhinji.

Prvo zamijesite prhko tijesto, od ove količine ja sam taman napravila pitica koliko imam kalupiča 25kom.
I punjenja mi je bilo taman za tu količinu. Ja imam male kalupiče što je super za dječicu ali možete ih raditi i u kalupima za muffine.


 Tijesto: 300 g brašna
             100 g šećera
             150 g putra
             malo soli
             naribane korice limuna



To je inače recept za tijesto od mojih čoko košarica.

Znači sastojke sve skupa povežete dok ne dobijete tijesto. Ako vam se baš ne povezuje možete dodati žličicu kiselog vrhnja ili malo vrhnja za kuhanje ma može i mlijeka tek toliko da vam je lakše ga povezati.
Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i spremite u frižider. Pustite da odstoji 30-60min tj. dok pripremite voće.


Voćna fila: 1 kompot od višanja
                 1,5 jabuka
                 2 vanilin šećera
                 4-5 žlica šećera
                 2 žlice gustina
                 1 žlićica putra
                 2 žličice limunova soka

Moji kalupi su zbilja maleni pa sam sve morala rezati na sitno, vi izrežite kako vam odgovara odnosno koje veličine pite radite. Izrežete višnje na četiri dijela i u njih dodajte šećer. Jabuke ogulitite te ih izrežite na male kockice. Na tavici otopite putar te dodajte jabuke, vanilin šećer i limunov sok i kratko popržite. Kada su jabuke gotove dodajte im višnje. Sve dobro izmiješajte. Nakon nekog vremena voće će pustiti svoj sok izlijte ga.


Kalupe dobro premažite otopljenim putrom ili uljem.

Iz frižidera izvadite tijesto i odvojite malo više od polovice cca 3/4, ostalo možete vratiti da i dalje stoji na hladnom. Razvaljajte tijesto i čašom "režite" krugove. Morate naći čašu koja vam je dovoljno velika za kalupe kako bi vam tijesto pokrilo dno i rubove.
Kad ste izvukli krugove (okrajke ponovo zamijesite, razvaljate i ponovite proceduru tako da ne bacate tijesto) polako ih položite u kalup i prstima pritisnete da prijanjaju za kalup.
Tako pripremljene kalupe punite sa filom. Slobodno neka ga bude meni je čak i žao da nisam malo više dodala kako bih dobila onaj brežuljak kao kod pravih pita.
Ostatak tijesta razvaljajte , e sada vam treba manja čaša za napravit "poklopce". Poklopce lagano položite na voće i zaljepite rubove pritiskom prsta, višak lagano iskidate prstima..


Pite pecite u zagrijanoj pečnici na 200c otprilike 20-25min, nemojte da vam zagore.
Kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu.
Mislim da ove pitice možete puniti sa čime god želite i volite. Koristite svoju maštu ili što vam se nađe kod kuće. Možete ih samo jabukama, sirom, orasima.... Nadam se da će se klincima u vrtiću svidjeti, a pošto se grupa mog Filipa zove Zmajevi tako sam i nazvala ovaj recept ;-).


Broj komentara: 5:

  1. ovo je samo za strpljive i pedantne...predivno

    OdgovoriIzbriši
  2. Preslatke su, baš si se dobro sjetila ovak malih pita taman za klince i klinceze, sigurna sam da su sve smazali :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Preslatko izgledaju, a i ime je simpatično, pohvala !!!!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lijepe i odlične, baš mi se sviđaju ove pitice !

    OdgovoriIzbriši