19 kolovoza, 2012

Podaca

Danas ću s vama podijeliti nešto meni jako, ne znam ni sama kako bi to rekla, značajno ili važno. Nešto zbog čega me ovo ljeto hvata užasna nostalgija i svako toliko kada se dobro zamislim izviri koja suzica u oku. Danas je zadnji dan godišnjeg i nekako nisam zadovoljna tim odmorom, a to je iz jedinog razloga što samo ostali kući i nismo otišli u moju Dalmaciju. HAHAHA kažem moju Dalmaciju jer kada sam bila mala prvi put sam u didovo rodno mjesto otišla sa 10 mjeseci, a kao malo veća kada bi putovala sa mamom, bilo brodom ili autobusom uvijek sam govorila "mama jesmo li stigli u Dalmaciju?" mama bi rekla "Jana odavno smo u Dalmaciji" međutim ne, moja Dalmacija je uvijek bila rodno mjesto moga dida koje se zove Podaca i nalazi se  između Makarske i Ploča. Jednom riječju raj na zemlji, ok to je malo više riječi ali svejedno je raj.
         Svake ljetne praznike sam provodila u Podaci, uživala u moru i ljepoti same prirode.  Za Podacu me vežu mnoge uspomene, to nije  tipično turističko mjesto gdje se čuje galama kafića do 5 ujutro ili gdje sve vrvi od turista. Naravno turista ima koliko želite ali umjesto galame cijelu noć slušate pjesmu valova. Tamo vas čeka odmor za dušu i tijelo.
          Podaca u meni budi  emocije i uvijek kada stignem tamo poteče suza radosnica, jako sam tužna jer je ovo treće ljeto da nismo otišli tamo iako je ovo bila savršena godina jer smo suprug i ja uspjeli dobiti zajedno godišnji. Financije su nas spriječile i ja to ne mogu nikako prežaliti.
         Svaki šum mora, svaki zrikavac moje misli jednostavno prenese tamo. Mislim da nije prošao dan godišnjeg a da ja nisam pomislila i sjetila se moje Podace. Nadam se da ću slijedeće ljeto napokon otići u mjesto meni najdraže na svijetu.

Upoznajte Podacu!

 
-Prilaz od kuće do mora


-Pogled na Hvar

-Morske radosti


-Kamin i didov podrum

 
 -Izvor pitke vode

 

-Pogled na Zaostrog i brdo Viter

















-Pogled na Pelješac i Hvar

Hvala mom mužu Ivanu što mi je pomogao urediti slike za ovaj post.

Broj komentara: 13:

  1. Baš smo bili u Brelima i nikad više. Prevelika koncentracija turista, gužva i buka, prljavo more. Baš mi se sviđa da postoji još ovakvih dragulja kao što je Podaca...

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivno mjesto..i more ti je ispod nosa.

    OdgovoriIzbriši
  3. Osim prezimena imamo još nešto zajedničko: ljubav prema Podaci. A u mojoj obitelji svi su zaljubljeni u Podacu. Otkako su mi se djeca rodila svaki godišnji odmor sam provodila u njoj (djever ima kuću u Podaci) a i 6 ratnih godina sam provela u Podaci! Pozdrav!
    Samo, ljeti ni Podaca više nije ista. Previše je u njoj turista i obje plaže (Ravanje i Vala) su zatrpane. Ali, zato u 6. i 9. mjestu je mjesto pravog odmora!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme oduševio me tvoj komentar. Divno mi je vidjeti da još netko zna za Podacu, inače ljudi ne znaju i onda pitaju gdje , što i sl. Ali teško je nekome prenijeti te čari dok se sam ne uvijeri. Nama je što se tiče plaže zbilja milina jer je kuća na samom moru.Inače moj dida je Visković sigurno to je poznato to prezime. Ubiti mi se nalazimo onako prije kapeća to mnogi smjeste pod Zaostrog što je potpuno krivo. Veliki pozdrav i moža se jednom sretnemo u Podaci ;)!!

      Izbriši
    2. Naravno da znam i Kapeć. Koliko sam samo puta pješke prešla od Zaostroga do Podace. Moj djever stanuje na Ravanju. Ko zna! Sretnemo se mi, najvjerojatnije. Ja ču sljedeći mjesec dole pa makar na jedan dan! Pozdrav!

      Izbriši
  4. Ajme divno izgleda, a nisam ni znala da tu blizu postoji nešto tako lijepo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je mjesto kad želiš da odmoriš dušu, sjedim, gledam ove čarobne fotografije i uzdišem...Uzdišem jer mi ovo ljeto nismo otišli nikud na more, ponajviše zbog poslovnih obaveza supruga, pa da uživamo u tišini, zalascima sunca, dobroj hrani i talasima mora. U Podaci nisam bila, ali znam da bi bila oduševljena...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Žao mi je što isto nigdje niste bili ovo ljeto. Nadam se da ćemo svi dogodine uspjeti se negdje odmoriti i zaboraviti na svakodnevnicu. Imam ja još puno slika ako stignem stavim još koju pa barem da se odmaramo očima.

      Izbriši
  6. Nabasala sam na tvoj post i lijepi opis naše Podace i ja imam kuću u Podaci rodnom selu moje majke i slažem se sa Snježom da ni Podaca nije više što je bila , posebno ljeti iako su i moje djetinje uspomene idilične kao i tvoje. Veliki ti pozdrav iz Splita!

    OdgovoriIzbriši
  7. Nabasala sam na tvoj post i lijepi opis naše Podace i ja imam kuću u Podaci rodnom selu moje majke i slažem se sa Snježom da ni Podaca nije više što je bila , posebno ljeti iako su i moje djetinje uspomene idilične kao i tvoje. Veliki ti pozdrav iz Splita!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Još jedan komentar koji me baš razveselio. Još najbolje da se sve i nađemo jednom na kavi (naravno u Podaci) hahahhaha. Veliki pozdrav predivnom Splitu!!

      Izbriši