23 travnja, 2012

Nonine ružice sa putrom i grožđicama

Ovaj recept sam nazvala nonine ružice zato što mi ih je uvijek radila moja nona Mirijana. Mislim da koliko god puta ih ja budem radila nikada neće biti tako dobre kao nonine.
Imala sam putar kojem je prolazio rok pa sam se razmišljala što sa njim napraviti kako se ne bi bacio.
A pretpostavljam koliko su me jagode u prošlom postu sjetile na djetinjstvo tako i sada u ovom slučaju sam se sjatila noninih ružica. Predivnog osjećaja kada se kućom počne širiti miris dizanog tijesta, putra i grožđica. Najbolje su tople dok se tope u ustima uz šalicu čaja ili mlijeka. Dobre su i za doručak uz bijelu kavu jer zbilja ako ih lijepo krpom pokrijete ostanu divno mekane i drugi dan!



Tijesto:
50dag brašna
8 dag šećera
2 jaja
1 žumanjak
1 svježi kvasac
5 dag putra
2,5 dag mlijeka
prstohvat soli


Namaz:
6dag putra
8 žlica šećera
10 dag grožđica


Preljev:
1 dag putra
3 žlice šećera za posipati


Za tijesto, kvasac iskidajte u malo mlakog mlijeka (u nekoj zdjelici) dodajte žličicu šećera i žličicu brašna te sve dobro izmiješajte da od kvasca ne ostane ništa tj. da se sve dobro sjedini i rastopi. Pustite kvasac sa strane (pokriven) da se diže.
Izmjesite brašno sa dignutim kvascem, šećerom, jajima i žumanjkom, dodajte putar, mlako mlijeko i malo soli. Dobro mjesite dok ne dobijete tjesto onako ni pretvrdo ali nitri premekano. Pustite da se diže. Kada se dovoljno diglo cca 30min, podjelite ga na dva dijela. Svako dio posebno razvaljajte na otprilike 0,5 cm debljine i podjelite na oba 6 dag putra kojeg ste ranije rastopili na vatri ali ostavite ga neka odstoji da nije prerijetko, naravno sa putrom pomješajte šećer i sa time premažite  tijesto. Na putar pospite grožđice. Napravite dvije rolade pa od njih režite ružice cca 5cm veličine. Slažite ih u namašten pleh i svaku ružicu kistićem premažite sa putrom koji ste isto rastopili za preljev. Na kraju kada ste složili sve ružice dobro ih pospite šećerom.
Neka vam ružice još malo odstoje vani da se dignu, nekih 20min.
Stavite peći na 190c - 30min.

1 komentar: