22 travnja, 2012

Desert u čaši sa jagodama

Napokon jagode! Pred nekoliko dana sam prošetala tržnicom i najednom sam osjetila miris jagoda.
Jagode me podsjećaju na djetinjstvo, podsjećaju me na Lovran divan gradić u kojem sam odrasla, na moju mamu, na naš vrt.
Osamnaest godina sam živjela u Lovranu predivnom primorskom gradiću gdje svak svakog poznaje, gdje ti je sve blizu i butiga i placa i more. Nekada kada sam bila mala imali smo veliki vrt. Sjećam se da smo sadili svašta, između svega i krumpir tj. sjećam se kada smo ga kopali jer je jednom moja mama zajedno sa krumpirom zgrabila i sljepića, eee to je bio vrisak i u roku od nekoliko sekundi sljepića više nije bilo, mislim da ga je tata poslao u vječna lovišta. E pa tako se i sjećam jagoda, maminih jagoda jer znam da se je ona brinula o njima. Bile su ogromne , fine, sočne , mirisne. Jagode koje si mogao ubrati i jesti bez da ih opereš. Mama bi ih nabrala , očistila, narezala, posula šećerom stavila u niske staklene zdjelice (kladim se da i danas postoji koja od tih zdjelica kod moje none u Lovranu) i onda bi sjele na balkon i uživale. Uživale smo u predivnom pogledu na Rijeku i okolicu, na more, sunce, uživale smo u našim predivnim jagodama. Eto i tako svake godine kada krenu jagode ja se sjetim moje mame, moga Lovrana za kojeg sam mislila da ću i ja svoju djecu odgajati tamo ali sudbina je drugačije htjela. 

                                -pogled sa balkona

I tako sam ja kupila jagode koje su sramotnih 25kn/kg i željela napraviti nešto jednostavno a da to još nisam radila. Sjetila sam se da sam jednom vidjela neki recept za kremu u čaši sa jagdama i šlagom pa sam kupila vrhnje za šlag, galettu (nije mi se dalo kuhati puding ) a i moji više vole Galettu nego puding, imala sam petit keksa. Jedino što nisam bila zadovoljna su čaše definitivno preuske ali morati ću si nabaviti neke druge.
Desert je ispao odličan nestao je za čas, prilično je zasitan i može se napraviti i sa nekim drugim voćem. Za ovaj desert ne morate ništa peći, ne morate znati ništa osim  izmiksati šlag i Galettu te nareckati voće.



Sastojci:
- pettit keksi
- vrhnje za  šlag
- Galetta čokoladna
- jagode
- malo mlijeka za namočiti kekse


Postupak:
Vrhnje izlupajte i napravite šlag ja obavezno stavim šlagfix , zasladite po želji. Jagode očistite i nareckajte na kockice. Napravite kremu od Galette. Ja sam zbog uskih čaša kekse morala lomiti pa sam svaki komadić umočila u mlijeko i stavila u času pomogla sam si sa žlicom. I onda slažete red keksa, pa Galettu, na Galettu idu jagodice pa sve ponovite. Na jagodice odu keksi, Galetta, jagode i na vrh ide šlag. Ukrasite ga pa vašoj želji.


Desert obavezno stavite u frižider da se dobro ohladi!!

3 komentara:

  1. Divno si napisala ovu pricu o jagodama i tvojim sjecanjima, jako lijepo i osjecajno. Desert je isto lijep, a jagode su uvijek super i ja ih puno volim

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, ja sam inače prilično osjećajna osoba. A pošto je sezona jagoda uživaj u njima!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema dana da ne napravim jedan dezertic u casi :D uglavnom sa jagodama i malinama :D #obozavam ova komba mi se bas svidja moram probati :)

    OdgovoriIzbriši