27 siječnja, 2012

Olga šnite

Obožavam ovaj kolač. Već neko vrijeme mamu gnjavim da mi da recept. Sjećam se da je često znala raditi Olgice dok sam bila mlađa i obožavala sam ih. Mama ih je napravila za Božić i bile su joj odlične tako da sam ja odlučila svoga mužića za rođendan iznenaditi ovom njemu novom poslasticom. Kolač mu se svidio, jako ga voli i Lara tako da ću ga najvjerojatnije skoro ponovno napraviti. Od kolegice sam čula da ona ima sličan recept samo pod drugim nazivom, isto kaže da postoji neki gdje se peku kore ako se ne varam s prhkim tijestom (to bih voljela probati ali ja i kore smo u ratnom stanju). Evo ja imam ovaj recept i nadam se ako ga isprobate da će se i vama svidjeti. Zbilja ga toplo preporučam.


SASTOJCI ZA BISKVIT:
- 5 bjelanjaka
- 15 dag šećera
- 10 dag brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 5 dag naribane čokolade za kuhanje
- 5 žumanjaka
- lisnato tijesto (ispeći 2 kore)

BISKVIT:
Bjelanjke istući dodati sve ostale sastojke te dodavati jedan po jedan žumanjak. Peći na 180c. Isprobajte štapićem dali je pečeno, otprilike 20-30 min.
Biskvit pecite u onom veliko plitkom plehu koji se obično dobije sa pećnicom. Najbolje da pečete na papiru za pečenje, biskvit se ne zalijepi i lakše ga je izvaditi.


 KORE:
Lisnato tijesto polagano razvaljajte i pecite sa naopake strane istog pleha gdje ste pekli biskvit. Pleh poprskajte vodom, a lisnato izbodite vilicom. Pecite na 200c nekih 10-15min nemojte da izgore. Najlakše je da još tople polagano skinete sa pleha i stavite da se hlade.


SASTOJCI ZA KREMU:                        
- 8dcl mlijeka
- 7-8 žlica oštrog brašna
- 20dag maslaca
- 20dag šećera u prahu
- 1 Galetta kremasti puding od Dr.Oetkera koji se radi bez kuhanja (za to vam treba još 0,5 dcl mlijeka)



KREMA:
8dcl mlijeka stavite na vatru da zakuha, od toga mlijeka odvojite cca 1dcl i u to pomiješate 7-8 žlica oštrog brašna. Kada mlijeko zavrije dodate mlijeko u koje ste pomiješali brašno i dobro mješajte kremu da se nebi napravile grudice (kao puding). Kuhajte na laganoj vatri neko vrijeme i stalno miješajte. Kada je krema gotova pustite ju da se ohladi. U posebnoj posudi dobro izmiksajte maslac sa šećerom u prahu.
Galettu možete dodati i ne morate to može biti i puding od vanilije, puno je bolje kada se doda jer popravi ukus kremi i dobijete više kreme. Uglavnom Galettu napravite po uputama pa u ohlađenu kremu dodate izmiksani maslac sa šećerom i u to sve gotovu Galettu.

Filate ovako : prvo kora lisnatog,  krema, biskvit, krema, druga kora lisnatog i na kraju posuti šećerom u prahu. Olga šnite dobro ohladite i navalite....

4 komentara:

  1. Da nisu to Julka šnite. Njih imaš na netu u raznim varijantama. Čula sam da su predivne.

    OdgovoriIzbriši
  2. Da takvo nešto ili neka pita, ma bez obzira na ime zbilja su jako fine.

    OdgovoriIzbriši
  3. I tako znači ti na godišnjem samo praviš kolače.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma ne, od srijede sam samo fritule napravila, iako bi ja voljela da i češće stignem napraviti kolače ali tko će ih jesti?! Sada imamo nekoliko rođendana za redom i onda ja uživam ali kasnije do ljeta ništa :(

    OdgovoriIzbriši