02 listopada, 2011

Crno - bijeli svijet

Ovo je još jedan jednostavan nedjeljni kolač. Sočan i lagan moja djeca ga vole, ona mala i velika. Kada ga napravim nestane brzinom svjetlosti. Kada se bjelanjak dobro napravi podsjeća na one manchmelow bombone koje ja zbilja ne volim ali kolač je doista fin i mislim da bi zadovoljio većinu ukusa.
Imam osjećaj da ljudi više vole jednostavne kolače nego one sa pet vrsti krema za koje mi  treba cijelo popodne da  napravim. Pred malo sam radila jednu tortu (nažalost je nisam uspjela slikati) Jaffa tortu međutim imala sam podjeljene kušaće. Dok je nekima bila odlična drugima se nije nimalo svidjela. Uvijek cijenim iskrenu kritiku. Vjerujem da ću tortu ponovno napraviti jer je ogormna i zasitna, odlična za rođendane gdje dolazi puno ljudi tako da ne moram raditi dvije (ako nemam puno vremena ni mjesta u frižideru), i bez obzira što svima nije naj. činjenica je da ne možete uvijek zadovoljiti sve ukuse.
A pošto je moj crno- bijeli svijet do sada ispunio moja očekivanja, preporučam da ga slijedeću nedjelju napravite i razveselite svoje bližnje ili sami sebe! No krenimo...
                                   
Biskvit:
- 1 šalica  ( ja koristim jednu plastičnu u nju stane 2 dcl) glatkog brašna 
- 1 šalica šećera
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice ulja
- 4 žumanjka ( može i 5 ako stavite mrvu više brašna)
- 3 žlice kaka (gorkog)
- 1 prašak za pecivo

Prvo žumanjke dobro izmiksate sa šećerom da dobijete finu kremicu , dodate ulje te polako dodajete brašno koje ste prosijali i  pomješali sa kakaom i praškom za pecivom pa naizmjenice dodajte žumanjcima brašno pa malo mlijeka i tako do kraja.
Smijesu ulijete u tepsiju (duboku) koju ste ranije namazali uljem i posuli brašnom. Peči na 170c oko 40 min. najbolje da isprobate sa štapićem za ražnjiće ili čačkalicom.


                            
Fila od bjelanjaka:               
  - 4 bjelanjka
  - 6 žlica šećer 
  - 2 vanilin šećera



  Istucite bjelanjke  pa tek kada su se već pretvorili u čvrsti snjeg polako žlicu po žlicu dodajte oba šećera.

 Kada je biskvit pečen pošpricajte ga sam toplim mlijekom i premažite ga snjegom od bjelanjaka.
Vratite u pećnicu i pustite još nekih 5 minuta da se bjelanjak posuši, ja ga tek izvadim kad se napravi blago žućkasta korica.  

Na kraju kolač preliti galzurom od čokolade. Rastopite na pari čokoladu za kuhanje sa dvije žlice ulja, onda je nemojte razmazivati nego je izlijte polako po kolaču dignite pleh i okrećite u svim smjerovima kako bi se glazura razlila svuda podjednako. Ako vam koji dio ostane bez čokolade lagano žlicom ili mazalicom premažite.
Kolač pustiti vani da se hladi te ga kasnije držati u frižideru.
                             
Mislim da je jako bitno kako se kolači spremaju u frižider. Ako ga se dobro ne pokrije ili spremi u neku kutiju poprimi miris frižidera i izgubi  svoj miris i okus. Ima puno ljudi kojima to ne smeta. To ne znaci da vam je frižider prljav ili da smrdi ali kada bolje razmislite u frižideru sva hrana stoji spremljena ili umotana u nešto. Osim toga kolač koji nije pokriven može se kontaminirati drugom hranom, a svi se naježimo kada čujemo za salmonelu i sl. Doduše ona je rijetka u malim domaćinstvima u svakom slučaju bolje spriječit ne liječit.

Broj komentara: 5:

  1. Ja kod takvih kolača uvijek imam problema sa smjesom od bjelanjaka. Možda se odvažim pa probam po ovom receptu:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo hrabro zbilja je jednostavno. Kada istučeš bjelanjke onda lagano dodavaj šećer i miksaj ih i dalje , neka budu onako čvrsto - kremasti. Vidjeti ćeš da će uspijeti!

    OdgovoriIzbriši
  3. to je jako fini i brzi kolač, ali moj dobronamjesrni svavjet je: uz 4 (ili čak 5 žumanjaka koje navodite) stvarno nije potreban prašak za pecivo, jer se od tolikih žumanjaka biskvit digne bez problema

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nado, potpuno se slažem sa vama evo priznajem nije mi niti na pamet palo. Pozdrav!

      Izbriši