03 travnja, 2014

Cheesecake - torta sa sirom


Moj prvi cheesecake napokon. Dugo mi je trebalo da napravim ovu tortu, recept imam već neko vrijeme i sada kada nam je stiglo ovo predivno proljeće odlučila sam ga proslaviti jednom tortom od sira. Napravila sam i umak od višanja koji nije obavezan pošto je prilično jak pa prevladava okusom ali mojoj kćerki je super tako da to ostavljam svakome na izbor.
Tortu je jako jednostavno za napraviti, jedna od onih koju zbilja svatko može ispeći. Neka one malo neiskusnije ne prevari naziv jer vjerujte mi ova tortica je jako ukusna i super jednostavna.

 

Biskvit:

-200g petit beurre keksa
-120g putra
-5 žlica šećera ( može i smeđi)

Kekse sameljite, izmiksajte u sjeckalici ili izmrvite valjkom. U smrvljene kekse dodajte putar sobne temperature narezan na kockice i 3 žlice šećera te polako rukama izmješajte sve sastojke zajedno.
Dno i rubove pleha za torte zaštitite papirom za pečenje. Da bi papir što bolje prijanjao, pleh premažite uljem. Na dno po papiru pospite 2 žlice šećera.
Smjesu od keksa uspite u pleh i poravnajte, nikako ne pretišćite previše. Stavite da se peče u zagrijanoj pećnici na 200c 5 min.

Krema od sira i jaja:

- 500g svježeg sira
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- Sok 1 limuna

Dok vam se biskvit suši napravite kremu. Jednostavno sve sastojke izmiksajte skupa. Pečnicu smanjite na 150c i kremu prelijte po biskvitu te pecite 20min.


Krema od kiselog vrhnja:

Mislim da bi Mileram bio još bolji tako da ću drugi put sigurno isprobati.

-2 kis.vrhnja
-3 žlice šećera
- Vanilin šećer

Kada vam je krema od sira ispećena, lagano ali zbilja lagano žlicom nanesite kremu od vrhnja i stavite ju još 5 min u zagašenu pećnicu.

Tortu obavezno dobro ohladite i po želji dodajte preljev od voća.

Preljev od višanja:

-250g kompota od višanja
-3 žlice šećera
-1 vanilin šećera
-1 žlica gustina

Ako želite, preljev možete napraviti sa 500g višanja pa ga zaledite, i naravno sastojke udvostručite. Višnje sa sokom zagrijte u zdjeli, odvojite 4 žlice soka. Sa ručnim mikserom izmiksajte višnje što više možete te ih takve kroz sitno sito procijedite u drugu zdjelu.
Dodajte gustin otopljen u soku koji ste odvojili (možete dodati i malo vode ako vam fali tekućine). Kuhajte kratko uz miješanje i ohladite.
Preljev dodavajte torti prema ukusu.


Nema komentara:

Objavi komentar